Wist u dat het GÉANT-netwerk de belangrijkste vernieuwing in tien jaar afrondt?

Gepubliceerd op wo, 11/24/2021 - 09:34

Het pan-Europese onderzoeksnetwerk GÉANT is een fundamenteel onderdeel van Europa's e-infrastructuur en verbindt bijna 40 nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerken (waaronder Belnet) met elkaar. Het in 2019 gelanceerde GN4-3N-project moet de snelgroeiende behoeften van de Europese onderzoeks- en onderwijsgemeenschap voor de komende 15 jaar ondersteunen.

GÉANT werkt samen met NREN’s wereldwijd om te zorgen voor hoogwaardige connectiviteit en om een reeks diensten beschikbaar te maken voor de onderzoeks- en onderwijsgemeenschap, waardoor deze beter internationaal kunnen samenwerken.

Het door de Europese Commissie gefinancierde GN4-3N-project zorgt voor de belangrijkste vernieuwing en uitbreiding van het GÉANT-netwerk in tien jaar tijd. Het heeft tot doel de digitale kloof in Europa verder te verkleinen en grensoverschrijdende samenwerking en communicatie te stimuleren. Bovendien zorgen het nieuwe netwerkontwerp en een groenere infrastructuur voor een vermindering van het energieverbruik met 40%.

Wat betreft het dichten van de digitale kloof, is een van de voordelen van het nieuwe netwerk dat er overal in het netwerk hoge capaciteitsverbindingen beschikbaar zijn, zodat verbindingen met andere regio's in het hele netwerk tot stand kunnen worden gebracht in plaats van slechts op enkele centrale locaties. Zo kon de Europese verbinding voor het BELLA-S1-project (Building the Europe Link with Latin America) in Portugal worden gemaakt.

Dankzij het BELLA-programma zijn GÉANT en RedCLARA (het Zuid-Amerikaanse onderzoeksnetwerk) met elkaar verbonden via de nieuwe EllaLink - een onderzees kabelsysteem van 6.000 km dat Europa rechtstreeks verbindt met Zuid-Amerika via Sines in Portugal en Fortaleza in Brazilië. Er zijn momenteel twee verbindingen tot stand gebracht, beide van 100 Gbps. Eén ondersteunt R&E-dataverkeer voor algemene doeleinden en een tweede is gewijd aan de Copernicus-gegevensoverdracht tussen de twee regio's. BELLA legt ook de laatste hand aan de implementatie van een 100 Gbps-netwerk in heel Zuid-Amerika dat 100 Gbps-capaciteit tussen NREN's in de twee regio's zal garanderen.

Bovendien zal dankzij GN4-3N een gigabit aan capaciteit vrijwel hetzelfde kosten in het hele netwerk. Doordat GÉANT nu 15-jarige IRU-overeenkomsten kan afsluiten, zullen de kosten consistent en voorspelbaar zijn. Dit zal een langetermijnplanning voor NREN's en onderzoeksprojecten in heel Europa mogelijk maken, en landen gelijke kansen bieden op het gebied van connectiviteit en hun vermogen om data-intensieve projecten te hosten.

Wilt u de laatste updates van het GN4-3N-project op de voet volgen?
Vond u dit nieuws interessant?

Copyright © 2022 Belnet.