Update: Belnet-netwerk opnieuw beschikbaar, onze teams blijven waakzaam

door
Davina Luyten

Communications Officer @ Belnet
op wo, 05/05/2021 - 06:55
Op dinsdag 4 mei werd het Belnet-netwerk slachtoffer van een grootschalige DDoS-aanval. Alle instellingen die op het Belnet-netwerk zijn aangesloten, werden getroffen door het incident. Het gaat om ongeveer 200 organisaties, waaronder universiteiten, overheidsdiensten en onderzoeksinstellingen. Zij werden door de aanval in meer of mindere mate afgesloten van het internet.

Ook de gebruikers achter de netwerken ondervonden hinder door de cyberaanval. Die vertaalde zich onder meer in overheidswebsites die niet of moeilijk te bereiken waren en studenten die geen toegang meer hadden tot online applicaties van hun universiteit of hogeschool.

Aanval afgeweerd

Belnet heeft onmiddellijk zijn crisisprocedures geactiveerd en contacteerde het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) om de cyberaanval onder controle te krijgen. Sinds dinsdagavond is de aanval onder controle. De teams van Belnet blijven de toestand nauwlettend in de gaten houden.

“We zijn ons ten volle bewust van de impact die deze aanval heeft veroorzaakt op de organisaties die zijn aangesloten op ons netwerk en hun gebruikers en beseffen dat dit hun werking grondig in de war heeft gestuurd. Belnet investeert permanent in cyberveiligheid. De DDoS-aanval van gisteren was echter van een dergelijke grootorde dat ons volledige netwerk gesatureerd is geraakt. Het feit dat de aanvallers voortdurend van tactiek veranderen, maakte het nog moeilijker om de aanval te mitigeren”, licht Dirk Haex, technisch directeur van Belnet toe.

Daders nog niet gekend

Een Distributed Denial of Service (DDoS)-aanval is een cyberaanval die de beschikbaarheid van een bepaalde dienst belet. Het gaat dus niet over een inbraak of het stelen van data. Er is dan ook geen enkele aanwijzing dat er netwerken geïnfiltreerd zouden zijn door cybercriminelen. Alles wijst erop dat de aanval uitsluitend gericht was op het volledig verzadigen van het Belnet-netwerk.

Op dit moment is het nog onduidelijk wie er achter de aanval schuilt. Verder onderzoek zal dit moeten uitwijzen. Belnet heeft ondertussen al een klacht neergelegd bij de Federal Computer Crime Unit.

Klanten van Belnet kunnen 24/24 en 7/7 contact opnemen met de Belnet Service Desk op het nummer 02 790 33 00 of via servicedesk@belnet.be en kunnen de laatste updates volgen op onze statuspagina.

Vond u dit nieuws interessant?
Copyright © 2024 Belnet.