Op pensioen: onze collega Jacques blikt terug op zijn loopbaan bij Belnet

door
Davina Luyten

Communications Officer @ Belnet
op do, 05/23/2024 - 15:44

Eind mei vertrekt onze collega Jacques Ghijselings op welverdiend pensioen en zal hij dus voor het laatst de Belnet-deur achter zich toetrekken. Project Manager alvorens het departement PMO het daglicht zag, een geliefd collega, een vriend van iedereen met het hart op de tong. En dat zijn slechts enkele mogelijkheden van hoe we zijn rol en persoonlijkheid binnen Belnet kunnen samenvatten. Een mijlpaal waarvoor we hem graag even zelf aan het woord laten.

 • Dag Jacques, als we even in onze Belnet-archieven duiken, merken we op dat je dag op dag zeven jaar bij Belnet gewerkt hebt. Welke wegen hebben destijds tot aan Belnet geleid?
  • “Ik werd spontaan gecontacteerd door een headhunter door wie ik ook bij mijn vorige job was terechtgekomen. De vacature wekte mijn interesse en ik begon me in te lezen in de materie van Belnet. Wat mij vooral aantrok, was de innovatieve sector en de onderzoeksgemeenschap als doelpubliek. Ik hou van greenfield denken, vanuit een leeg blad vertrekken en met de nieuwste technologieën bezig te zijn. Dat trof, want toen ik bij Belnet aankwam, was er nog geen projectmethodologie of PMO-departement uitgebouwd. Mijn eerste project was de PoP (Point of Presence) van Brugge afbreken en opnieuw opbouwen op één nacht.”
 • Bij welk project heb je echt het gevoel gehad een verschil te hebben gemaakt?
  • “Een project waar ik zelf enorm veel van geleerd heb en waar ik ook heel positief op terugblik is de verhuis naar het huidige WTCIII-gebouw. Vooral op vlak van Change Management zijn mijn ogen toen opengegaan. Goederen verhuizen houdt niets in, maar mensen verhuizen en bovendien laten plaatsnemen in open space bureaus in plaats van burelen vereist een heel andere aanpak. Mijn projecten waren vaak van transversale aard, zoals het Unified Communications-project, het lanceren van Circuit, nét voor COVID-19 en het verplichte thuiswerk haar intrede deed, het uitrollen van MS365, noem maar op!”
 • Hoe heb jij jouw functie als Project Manager en de organisatie zelf zien evolueren over de jaren heen?
  • “De functie van Project Manager is een functie waarin iedereen zijn eigen stijl heeft. Ik bouw persoonlijk graag iets op met een team, ik hou ervan bij te leren en werk bij voorkeur met mensen en ideeën. Als Project Manager werk ik vaak met mensen vanuit de voltallige organisatie en door wijzigingen op organisatieniveau, kreeg mijn eigen rol ook op een andere manier vorm. Zo moest je vroeger veel meer een beroep doen op het persoonlijk commitment en de intrinsieke motivatie van collega’s in projecten, terwijl er vandaag de dag veel meer zaken gestructureerd en procedureel verlopen, waardoor het commitment quasi is ingebouwd. Ook zag ik de organisatie sterk groeien en professionaliseren op vlak van interne en externe communicatie.”
 • Hoe sta je tegenover het afsluiten van je carrière bij Belnet?
  • “Ik ben blij dat ik de laatste zeven jaar van mijn carrière bij Belnet gewerkt heb, omwille van de stabiliteit en de kennis die ik heb opgedaan. Belnet leerde me hoe de federale entiteiten samenwerken, hoe de regering werkt, welke stappen je moet ondernemen om iets te bekomen.”
 • Welke impact heeft het nakende pensioen tot nu toe op jou?
  • “Bij mij groeit er voornamelijk een besef dat een groot deel van de mensen rondom mij, vrienden en familie, ook verouderen en dat het belangrijk is om er voor elkaar te zijn en samen tijd te spenderen. Niet meer zeggen dat je dingen later zal doen, maar er werk van maken. Verder zal ik vooral genieten van mijn kleinkinderen, meer tijd nemen om klusjes thuis af te werken en langere periodes op reis te gaan. De dagelijkse interacties en het zwansen met collega’s van ITSM, Networks, CR, ICT, PMO … zal ik zeker missen, dat creëert ademruimte in bijvoorbeeld stressvollere periodes.”
 • Wat zou je je collega’s bij Belnet ten slotte nog graag toewensen?
  • “Eerst en vooral: good luck met de WAN-projecten! Verder geloof ik er ook in dat BeQCI een mooie opportuniteit vormt voor Belnet, en dat die opportuniteiten ook zullen blijven komen. Ik heb mijn collega’s altijd als hulpvaardig en sympathiek ervaren, kortom: steeds het gevoel gehad overal welkom te zijn, dus het zou fantastisch zijn om dat gevoel te kunnen bewaren in de toekomst!”.
 • Wij wensen je alvast een prachtige periode toe, vol tijd en energie om te doen wat je het liefste doet!
Vond u dit nieuws interessant?
Copyright © 2024 Belnet.