Interview: Fernand en Erik vertellen over hun 10-jarige loopbaan bij Belnet

Gepubliceerd op ma, 10/26/2020 - 14:06

Afgelopen september vierden verschillende werknemers bij Belnet hun tienjarig werkjubileum. Jubilarissen Erik en Fernand namen de tijd om samen met ons terug te blikken op hun carrière en gekozen traject.

Kunnen jullie je job kort omschrijven?

Fernand: "Als Services & Security Coordinator geef ik leiding aan twee teams. Het Services-team telt tal van technische experts die nieuwe diensten (bovenop het Belnet-netwerk) ontwikkelen, beheren en ondersteunen voor onze community.

Het Security-team analyseert op zijn beurt beveiligingsrisico's en adviseert onze collega's en klanten over de beste manier waarop informatiemiddelen kunnen worden beschermd. Als lid van het Business Management speur ik naar zakelijke opportuniteiten voor Belnet die een meerwaarde bieden voor de R&E-community. Daarnaast zoek ik naar nieuwe partnerships die Belnet of onze community ten goede kunnen komen."

Erik: "Als project leader leid ik nieuwe technische projecten bij Belnet mee in goede banen. Dat kunnen zowel projecten voor klanten als interne projecten zijn. Ik ontwikkel nieuwe diensten, zorg voor het onderhoud ervan en beantwoord vragen van klanten over deze diensten."

Fernand De Decker, Services & Security coordinator en lid van de Business Management unit

Fernand De Decker - Services & Security coordinator & lid van de Business Management unit

Dachten jullie toen jullie bij Belnet aan de slag gingen dat jullie zo lang zouden blijven?

Fernand: "Eerlijk gezegd niet. Ik had voordien 27 jaar voor privébedrijven gewerkt. Vanuit die ervaring vreesde ik dat ik bij Belnet - als onderdeel van de federale overheid - niet de kans zou krijgen om mijn doelstellingen te bereiken, en dat op verschillende vlakken: financieel, snel beslissingen kunnen nemen, loon naar werken krijgen, gemotiveerd blijven. Maar wat bleek? De omgeving, cultuur, doelstellingen en community van Belnet waren me op het lijf geschreven. Op het einde van mijn carrière moet ik vaststellen dat ik uitgerekend bij Belnet het langst actief ben geweest (10 jaar, bij andere werkgevers 9, 8, 5, 3 en 2 jaar)."

Erik: "Niet echt. Ik kende Belnet al door mijn technische achtergrond, maar ook omdat een vriend van mij bij Belnet werkte. Ik heb hem uiteraard gevraagd hoe het eraan toe ging, hoe de sfeer was, … Hij bevestigde mijn idee dat Belnet een aangename werkgever is. Daarnaast biedt een job bij een overheidsorganisatie zoals Belnet je ook een zekere stabiliteit."

“Als je iets wilt betekenen voor de maatschappij en je steentje wilt bijdragen aan het welzijn van de volgende generaties, dan is dit de community (Belgische R&E) om voor te werken.”

Fernand De Decker

Wat waren de belangrijkste uitdagingen in jullie loopbaan tot nog toe?

Fernand: "Geduldig zijn wanneer je sneller wilt gaan. Empathisch zijn om ervoor te zorgen dat je collega's resultaten behalen. Alles keer op keer uitleggen, zelfs wanneer je denkt dat iedereen het begrepen heeft. Eerlijk zijn en je helemaal ten dienste zetten van de doelstellingen van Belnet om successen te boeken."

Erik: "Ik kreeg de kans om vanaf nul een project op te starten voor de interne monitoring van de diensten van Belnet. Dit stelt ons in staat om proactief onze diensten te testen en op te volgen, en niet meer te moeten wachten op een klant die ons een probleem signaleert. Het project is dus niet enkel van belang voor de interne werking, maar draagt ook bij aan een goede dienstverlening naar onze klanten toe."

Erik De Neve, Project Leader bij Belnet

Erik De Neve - Project Leader

Waarover zijn jullie het meest enthousiast na tien jaar Belnet?

Fernand: "Mijn team, de R&E-community, de NREN-collega's, mijn werk en de Belnet-cultuur."

Erik: "De inhoud van mijn job, die me perfect ligt. Ik heb de kans om aan projecten op lange termijn te werken en proactief mee te denken bij de ontwikkeling van nieuwe diensten. Dat geeft me veel voldoening. Aangezien Belnet een kleine organisatie is, ken je iedereen zeer snel. Dat geeft meteen ook een aangename en informele sfeer."

Een job bij een overheidsorganisatie zoals Belnet bied je een zekere stabiliteit.

Erik De Neve

Welk advies zouden jullie geven aan nieuwe collega's die hun loopbaan starten bij Belnet?

Fernand: "Koester de community en zet je ervoor in. Delen en samenwerken zijn er vanzelfsprekend, en de grootste ambities (wetenschap, kennis, onderwijs, cultuur) worden er gekoppeld aan het kleinste budget.

Als je iets wilt betekenen voor de maatschappij en je steentje wilt bijdragen aan het welzijn van de volgende generaties in plaats van tijdelijke successen te boeken en veel geld te verdienen, dan dit is de gemeenschap (Belgische R&E) om voor te werken."

Erik: "Heb je een passie voor technologische innovatie, wil je onze diensten zo goed mogelijk afstemmen op de steeds wisselende noden van onze klanten, dan is een carrière bij Belnet zeker de juiste stap in je loopbaan."

Hoe zien jullie je functie de komende tien jaar evolueren?

Fernand: "De komende tien jaar zal ik vooral van mijn vrije tijd genieten. Nog veertig dagen werken en dan ga ik op pensioen."

Erik: "Aangezien de technische uitdagingen steeds veranderen en dus ook de noden van onze klanten, zullen wij als Belnet moeten blijven inspelen op hun behoeften. Dat lijkt mij een heel boeiend traject om mee te maken vanop de eerste rij."

Kunnen jullie het DNA van Belnet in drie kernwoorden omschrijven?

Fernand: "Geek, toewijding en passie."

Erik: "Flexibiliteit, waardering en innovatie."

Spreekt een loopbaan bij Belnet jou aan? Bekijk dan snel onze vacatures

Vond u dit nieuws interessant?

Copyright © 2024 Belnet.