EDUbox Cybersecurity: digitale bescherming als goede gewoonte

door
Davina Luyten

Communications Officer @ Belnet
op wo, 03/15/2023 - 13:24

Bent u op zoek naar gebruiksklaar materiaal om jongeren bewust te maken van de risico’s van het internet en hen beter te wapenen tegen cybercriminaliteit? Dan is er sinds kort de EDUbox Cybersecurity die u op weg helpt: een toolkit op maat van jongeren met een boeiende mix van theorie, interactieve oefeningen en video’s.

Onze maatschappij wordt alsmaar digitaler en dat brengt veel voordelen met zich mee, ook voor jongeren. Zij kunnen zich geen leven meer voorstellen zonder sociale media, games, webshops, videobellen, online bankieren en slimme toestellen. Maar al deze toepassingen zijn ook het speelterrein van cybercriminelen, die uit zijn op onze gegevens, geld en eigendommen.

De EDUbox Cybersecurity toont jongeren de risico’s en leert hen hoe je digitale tools juist en verantwoord gebruikt. Ze krijgen een introductie in de trukendoos van een hacker en kruipen in de huid van een ethische hacker, opdat ze de zwaktes van bepaalde systemen beter kunnen herkennen én hun eigen digitale veiligheid kunnen verhogen.

De EDubox richt zich in de eerste plaats op studenten secundair onderwijs maar is ook perfect inzetbaar voor eerstejaarsstudenten hoger onderwijs.

Wat mag u verwachten?

De EDUbox Cybersecurity bestaat uit 5 delen:

  • In hoofdstuk 1 worden jongeren zich bewust van hun eigen digitale voetafdruk en wat er online precies allemaal over hen te vinden is.
  • In hoofdstuk 2 leren jongeren te denken als een hacker, zodat ze hen in de toekomst te snel af zijn.
  • In hoofdstuk 3 gaan jongeren zelf aan de slag en zoeken de gaten in een systeem. Ze worden ingeschakeld als ethische hacker in een fictieve omgeving en versterken zo hun skills.
  • In hoofdstuk 4 volgt een checklist rond cybersecurity en gaan we langs bij mensen die van cybersecurity hun beroep hebben gemaakt.
  • In hoofdstuk 5 linken we ten slotte naar extra materiaal over het thema, volledig op maat van jongeren.

Aan de slag met de EDUbox Cybersecurity

De EDUbox Cybersecurity bestaat in drie formaten: een fysieke doos, een downloadbare pdf en een interactieve website. Hij bevat lesmateriaal in vijf delen die leerkrachten in maximum twee lesuren met hun studenten kunnen doorlopen.

Ook in het Frans

De EDUbox Cybersecurity is een initiatief van de VRT in samenwerking met Mediawijs, DNS Belgium, de Cyber Security Coalition, het Centrum voor Cybersecurity Belgium, Digital for Youth, imec, B-Bico en Brightlab.

De EDUbox is integraal in het Frans beschikbaar. Van alle bovenstaande formats is een aangepaste versie in het Frans gemaakt, in samenwerking met RTBF.

Vond u dit nieuws interessant?
Copyright © 2024 Belnet.