Belnet verhoogt zijn capaciteit naar het Europese onderzoeksnetwerk GÉANT

Gepubliceerd op ma, 11/25/2019 - 10:57

Vorige maand heeft Belnet de capaciteit van zijn primaire verbinding met GÉANT naar 100 Gbit/s verhoogd. De upgrade kadert in een algemene herziening van de externe connectiviteit van ons netwerk. De uitvoering ervan werd versneld om beter te kunnen inspelen op de noden van een van onze aangesloten onderzoekscentra.

Het Belnet-netwerk is sinds 2001 verbonden met het Europese onderzoeks- en onderwijsnetwerk GÉANT. De meer dan 200 organisaties van onze community beschikken daardoor over een performante verbinding met andere onderzoeks- en onderwijsinstellingen wereldwijd.

Steeds meer data

Internationale samenwerking is de norm geworden in de onderzoekssector. Dat genereert een gigantische toename in het dataverkeer. Iets wat Belnet niet alleen merkt via zijn monitoringsystemen, maar ook door concrete vragen van onze partners in de onderzoekssector. Eén van hen is het IIHE, voluit Inter University Institute For High Energies, een onderzoekscentrum dat gelinkt is aan de Brusselse universiteiten VUB en ULB. De aan het IIHE verbonden wetenschappers, en hun collega’s aan Universiteit Antwerpen en Universiteit Gent, analyseren op de computers van het onderzoekscentrum massa’s data die onder meer afkomstig zijn van het CERN. Die hoeveelheid data stijgt exponentieel, jaar na jaar. Het IIHE, dat via de VUB is aangesloten op het Belnet-netwerk, stootte op de limieten van zijn onderzoeksbandbreedte. Om zijn activiteiten in de toekomst verder te kunnen uitbouwen, diende een upgrade zich aan. Onze teams onderzochten deze vraag binnen een groter strategisch samenwerkingsproject tussen de VUB, de ULB en Belnet.
De deeltjesversneller (LHC) in het CERN in Zwitserland

De Large Hadron Collider (LHC), de grootste deeltjesversneller ter wereld, in het CERN 

100G-verbinding met GÉANT

Om het IIHE van extra onderzoeksbandbreedte te kunnen voorzien, was het voor Belnet noodzakelijk om eerst onze verbinding naar het GÉANT-netwerk te upgraden. Die upgrade stond reeds gepland, maar werd sneller geïmplementeerd zodat we beter konden inspelen op de behoefte van onze klant.

Dankzij de vlotte samenwerking met GÉANT is Belnet voortaan aan 100 Gbit/s verbonden met het Europese onderzoeksnetwerk. In de komende maanden zullen onze netwerkingenieurs ook de capaciteit van de redundante link verhogen.

Door de upgrade is Belnet klaar om ook andere onderzoekscentra van meer bandbreedte te voorzien. Ook de organisaties die gebruik maken van ExpressRoute hebben baat bij de performantere verbinding naar GÉANT. Zij maken immers gebruik van deze link om rechtstreeks verbinding te maken met MS Azure.

Klaar voor de toekomst

En het resultaat voor IIHE? Binnenkort zullen zij beschikken over 20G onderzoeksbandbreedte, met daarnaast een apart virtueel netwerk voor commerciële bandbreedte.

Zo kan het centrum ook in de toekomst baanbrekend onderzoekswerk blijven verrichten naar de fysica van elementaire deeltjes.

Vond u dit nieuws interessant?

Copyright © 2022 Belnet.