Belnet maakt BNIX-platform future proof

Gepubliceerd op wo, 10/27/2021 - 08:00

Al meer dan 25 jaar beheert Belnet het Belgische internetknooppunt BNIX dat internet service providers, contentproviders en grote bedrijven toelaat om snel en efficiënt dataverkeer uit te wisselen. Begin 2022 zal Belnet starten met de uitrol van een nieuw en toekomstbestendig BNIX-platform om nog beter in te spelen op de noden van de aangesloten organisaties.

In 1995 werd Belnet, vanwege zijn neutrale positie en rol als internetpionier in België, gevraagd om een Belgisch internetknooppunt (“internet exchange”) op te zetten en te beheren. In het begin was het BNIX-platform niet meer dan een verbinding tussen enkele internet service providers.

Door de groei van het commerciële internet in de daaropvolgende jaren, nam ook de vraag naar hogere bandbreedtes en extra capaciteit op BNIX toe. Het platform, dat in het begin bestond uit een router op de Belnet-backbone, verhuisde daarop naar verschillende professionele datacenters in Brussel. Aansluitingen van 10 Gbit/s werden al snel de standaard.

Ook het aantal op BNIX aangesloten organisaties groeide gestaag doorheen de jaren. Ondertussen zijn een zestigtal participanten aanwezig op het Belgische internetknooppunt, waaronder ook Belnet zelf.

De cruciale rol van BNIX voor het Belgische internetverkeer werd nogmaals duidelijk tijdens de coronacrisis. Die stuwde het dataverkeer op BNIX naar ongekende hoogtes: zo werd in december vorig jaar voor het eerst de kaap van 600 gigabit per seconde overschreden.

Groter bereik

De vernieuwing van het BNIX-platform, die begin 2022 van start gaat, zal Belnet in staat stellen om flexibeler in te spelen op de specifieke behoeften van de BNIX-participanten. Bijkomend voordeel is dat de nieuwe hardware een kleinere ecologische voetafdruk heeft.

Daarnaast bestudeert Belnet hoe het de aanwezigheid van BNIX in andere punten in België kan uitbreiden. Ook het in juni gelanceerde reseller programma draagt bij aan de strategische doelstelling om het bereik van BNIX aanzienlijk te vergroten.

Kortom, het nieuwe platform zal tal van extra mogelijkheden creëren zonder af te doen aan de stabiliteit en performantie waarvoor ons internetknooppunt bekend staat.

Wilt u meer weten over de vernieuwing van het BNIX-platform?

Vond u dit nieuws interessant?

Copyright © 2023 Belnet.