Belnet hernieuwt samenwerkingsakkoorden met Vlaamse overheid en Waals Gewest voor 15 jaar

door
Davina Luyten

Communications Officer @ Belnet
op vr, 02/17/2023 - 10:41

De Vlaamse overheid en het Waalse Gewest hebben recent hun samenwerking met Belnet hernieuwd. Hierdoor kunnen alle erkende Vlaamse en Waalse universiteiten, hogescholen en onderzoekscentra de komende 15 jaar genieten van een performante toegang tot het Belnet-netwerk aan een sterk verlaagd tarief.

De samenwerking tussen de Vlaamse overheid en Belnet en tussen het Waalse Gewest en Belnet gaat respectievelijk terug tot 2001 en 2003.

Ze heeft als doel om Vlaamse en Waalse kennisinstellingen te verzekeren van een performante en betaalbare aansluiting op Belnet. Met de ondertekening van de nieuwe samenwerkingsakkoorden kunnen erkende universiteiten, hogescholen en onderzoekscentra sinds 1 januari 2023 opnieuw genieten van een aanzienlijke korting op hun jaarfactuur voor connectiviteit, en dit voor een periode van 15 jaar.

Investering van meer dan 14 miljoen euro

Concreet stelt de Vlaamse overheid een deel van zijn glasvezelnetwerk ter beschikking aan Belnet. Het gaat om 12 tracés, goed voor meer dan 400 km glasvezel. Daarnaast hernieuwt de Vlaamse overheid haar investering in de connectiviteit voor Vlaamse hogescholen en zorgt ze voor een bijkomende jaarlijkse financiële bijdrage.

Belnet en de Waalse minister van Digitalisering hebben, in samenwerking met SOFICO, een nieuwe samenwerkingsovereenkomst onderhandeld die Belnet een exclusief gebruiksrecht geeft op zijn glasvezelverbindingen en bijbehorende infrastructuur. Concreet stelt SOFICO in totaal 906 kilometer dark fiber ter beschikking van Belnet in het zuiden van het land.

In totaal investeren de Vlaamse overheid en het Waalse Gewest samen meer dan 14 miljoen euro. Verdeeld over de komende 15 jaar wordt dit bedrag door Belnet toegekend als een aanzienlijke korting op de jaarfacturen van de begunstigde instellingen, waardoor zij tegen een beperkte kost toegang hebben tot het Belnet-netwerk en andere onderzoeks- en onderwijsnetwerken wereldwijd.

Vond u dit nieuws interessant?
Copyright © 2024 Belnet.