Belgische IT-student spreekt op afgelopen TNC23-conferentie in Tirana

door
Marc Gérard

Content Developer @ Belnet
op ma, 06/19/2023 - 16:39

De Waals-Brabantse Félix Gaudin heeft op 6 juni een ‘Lightning Talk’ gegeven op TNC23, het grootste netwerkevent in de R&E, georganiseerd door GÉANT. Hij werd hiervoor als enige Belg gekozen na een selectietraject. Félix en zijn project over latency of de toename van de latency werden voorgedragen en begeleid door Belnet, dat als Belgische NREN ook aan de conferentie deelnam.

​ Op de vijfdaagse conferentie kreeg een selectie jonge talenten uit verschillende landen de mogelijkheid om een ‘Lightning Talk’ te geven, een buitengewone opportuniteit om hun project of idee voor te stellen aan een gerenommeerd internationaal publiek. Félix Gaudin, student computerwetenschappen aan UCLouvain, had het tijdens zijn sessie over zijn masterproef rond een opensource-tool die gebruikers in staat stelt om latency preciezer en efficiënter te meten. 

Félix Gaudin: “Tijdens de coronacrisis kampte ik tijdens de lessen via Microsoft Teams vaak met een slechte video- en audiokwaliteit. Uit tests bleek daar nochtans geen specifieke reden voor, maar dat komt omdat die enkel ‘idle latency’ meten, zonder rekening te houden dus met andere apps en gebruikers op je netwerk. Dus zocht ik een manier om ‘working latency’ te meten. Momenteel wordt daarvoor met RPM een nieuwe meettechniek ontwikkeld, en mijn doel is om die in een browser te implementeren zodat elke gebruiker de redenen voor een slechte connectie kan achterhalen.” 

Prachtige opportuniteit op hoogste internationale niveau 

Dirk Haex, algemeen directeur a.i. bij Belnet: “Dit project past heel goed binnen onze missie als National Research & Education Netwerk. Wij verzorgen onder andere de connectiviteit van tal van Belgische onderzoeks-, onderwijs- en overheidsinstellingen, zodat ze hun cruciale maatschappelijke taken optimaal kunnen uitvoeren. Waar Félix aan werkt, boeit ons dus enorm, en los daarvan geven we sowieso graag jong Belgisch IT-talent een duw in de rug. We hebben Félix dus met heel veel plezier voorgedragen en begeleid, en zijn heel blij dat hij deze prachtige opportuniteit heeft gekregen om zijn idee op het hoogste internationale R&E-niveau zichtbaar te maken.” 

Het Future Talent Programme, dat studenten de mogelijkheid geeft om een Lightning Talk te geven, is een initiatief van GÉANT. Het programma wil zo banden smeden tussen nieuw talent en de GÉANT-community. Het omvat onder andere trainingen rond bepaalde vaardigheden, zoals spreken en presenteren voor publiek, en biedt kansen om experts in verschillende domeinen te leren kennen. 

“Ik was zeer onder de indruk van de conferentie en de professionele organisatie”, besluit Félix. “De begeleiding van de studenten was top en ik heb enorm veel mensen uit de Europese NREN-community ontmoet. Bedankt aan iedereen, en in het bijzonder Belnet, die mij aan deze kans geholpen heeft.” ​

Vond u dit nieuws interessant?
Copyright © 2024 Belnet.