Internetverkeer op BNIX daalde in 2022 voor het eerst

Brussel, 23 januari 2023 - Na een jarenlange stevige stijging is het internetverkeer op BNIX vorig jaar voor het eerst gedaald. BNIX is het nationale internetknooppunt waarlangs een groot deel van het Belgische internetverkeer passeert. Zowel de gemiddelde trafiek als de pieken lagen in 2022 lager dan in het recordjaar 2021. De daling ligt aan de sterk gedaalde impact van corona op het bedrijfs- en privéleven.

Het afgelopen jaar registreerde Belnet, de IT-partner voor onderzoek, onderwijs en overheden dat het BNIX-platform beheert, een gemiddelde datatrafiek van 198 gigabit per seconde op het BNIX-platform. Dat is een daling met 13 procent tegenover 2021. “Deze cijfers verbazen ons niet”, zegt Stefan Gulinck, die als Network Architect bij Belnet mee verantwoordelijk is voor BNIX. “Het internetverkeer nam in 2020 enorm toe als gevolg van de coronacrisis en ging daar in 2021 nog over, met een gemiddelde trafiek van 224 Gbit/s en pieken tot maar liefst 638 Gbit/s. Het verplichte thuiswerk tijdens de crisis boostte bijvoorbeeld het videocallverkeer, terwijl mensen in quarantaine massaal de tijd doodden met streaming. Het wegvallen van die maatregelen zagen we eind 2021 al in de lagere trafiek op BNIX en nu ook voor heel 2022. De daling is dus eigenlijk eerder een normalisatie van het internetverkeer na de coronamaatregelen: als we het najaar van 2022 vergelijken met het najaar van 2021 zien we zelfs een heel lichte stijging van de trafiek. 

Nog steeds enorme stijging t.o.v. 2019 

De relativiteit van de daling in 2022 tegenover 2021 blijkt ook uit een vergelijking met 2019. Toen lag het gemiddelde verkeer slechts op 160 Gbit/s. Ondanks de recente daling passeerde er vorig dus nog altijd 40 procent meer verkeer langs BNIX dan drie jaar eerder. Volgens Stefan Gulinck hoef je de oorzaken daarvoor niet ver te zoeken: “Professioneel zijn thuiswerken en videocalls een blijver en organisaties hevelden de voorbije jaren bovendien massaal data over van lokale systemen naar de cloud. Daarnaast consumeren we privé steeds meer digitale content in almaar hogere resolutie. Uiteraard zijn er nog andere zaken die het verkeer op BNIX beïnvloeden, zoals het licht fluctuerende aantal participanten en ‘direct peering’-initiatieven, maar in grote lijnen zijn de trends heel duidelijk. 

Een van die trends is het definitief wegvallen van de hevige avondpiek. Vandaag vertoont het internetverkeer elke werkdag een plateau van ‘s ochtends (vanaf 8u) tot ‘s avonds (tot minstens 22u). Ook die trend is grotendeels te verklaren door de opmars van de cloud in de bedrijfswereld, die vooral overdag massaal veel dataverkeer genereert. 

Piek op nationale stakingsdag 

BNIX noteerde zijn hoogste piek in 2022 op woensdag 9 november. Toen passeerde er om 17 uur 480 gigabit per seconde. “Een piek ligt altijd aan een combinatie van factoren, en het is erg waarschijnlijk dat de nationale stakingsdag - door de verstoring van het openbaar vervoer werkten extra veel mensen thuis – hier voor iets tussen zit. Wellicht versterkt door het feit dat woensdag sowieso al een populaire thuiswerkdag is. 

Druk BNIX-jaar 

2022 was ook operationeel een druk jaar voor BNIX. In juni ging het een samenwerking aan met zijn Luxemburgse tegenhanger LU-CIX om het internetverkeer tussen beide landen te optimaliseren. Ondertussen zijn al 7 participanten via het ene platform met het andere geconnecteerd, en lopen er gesprekken om de twee bestaande 10G-verbindingen te upgraden in 2023. De professionalisering zette zich in oktober door toen BNIX als MANRS-participant werd aanvaard. De Mutually Agreed Norms for Routing Security biedt normen en richtlijnen om de routeringsbeveiliging op het internet te verbeteren. De toetreding tot MANRS toont BNIX’ inzet voor een veiliger en duurzamer internet. Daarnaast lanceerde BNIX ook IXP Manager. Dankzij dat platform, het betrouwbaarste in zijn soort wereldwijd, kunnen de op BNIX aangesloten organisaties hun poort(en) monitoren, nagaan wie hun belangrijkste peering partners zijn en het gebruik van hun poort(en) vlotter beheren. 

Ook in de geplande algehele vernieuwing van het BNIX-platform werden stevige stappen gezet, al loopt dat project wat achter op de planning. Dirk Haex, Directeur Engineering & Operations bij Belnet: “De belangrijkste oorzaak daarvan is het tekort aan componenten dat wereldwijd verschillende sectoren teistert, ook de IT. We zien een stevige vertraging in de leveringen van cruciale hardware. Dat ligt onder andere aan onze hoge kwaliteitseisen hierrond, waar we geen toegevingen op willen doen. Dat is ook niet nodig: de vernieuwing is immers bedoeld om BNIX helemaal klaar te maken voor de internetnoden van de toekomst en BNIX voldoet nog steeds perfect aan de huidige noden. Momenteel verwachten we, met de nodige reservaties rond de hardware-issues, de vernieuwing in het tweede kwartaal van 2023 te voltooien."

Bent u journalist en wenst u meer informatie over dit onderwerp? 

Copyright © 2024 Belnet.