Internetknooppunten BNIX en LU-CIX slaan de handen in elkaar om het internetverkeer tussen België en Luxemburg te optimaliseren

Brussel, 27 juni 2022 - Het Belgische internetknooppunt BNIX en zijn Luxemburgse tegenhanger LU-CIX gaan interconnecteren om het internetverkeer tussen hun twee landen te faciliteren. Concreet betekent dit dat BNIX-participanten en LU-CIX-leden – internet service providers en/of content providers - op aanvraag, rechtstreeks en gemakkelijk de internetdatastromen voor hun professionele en particuliere klanten zullen kunnen optimaliseren.

Deze interconnectie zal, naast het verminderen van de latency tussen de twee landen, ook zorgen voor een grotere veiligheid bij de uitwisseling van grensoverschrijdend dataverkeer. Dit is zowel in het voordeel van professionals als eindgebruikers. Die laatste zullen immers aan beide zijden van de grens kunnen genieten van een betere verbinding met hun content (bijvoorbeeld public cloud) providers. 

Meer mogelijkheden 

Met de digitale transitie en de toename van telewerk de afgelopen twee jaar worden optimale beschikbaarheid, beveiliging van gegevensuitwisseling en flexibiliteit steeds belangrijker. Met de ondertekening van deze samenwerkingsovereenkomst willen LU-CIX en BNIX het lokale en regionale internet verder verbeteren door de onderlinge uitwisseling van verkeer ('peering') te faciliteren voor een betere eindgebruikerservaring. 

Door de uitwisseling van dataverkeer niet meer te laten passeren langs buitenlandse netwerken of knooppunten kunnen de snelheid en de kwaliteit van het IP-verkeer gevoelig verbeterd worden en kunnen kosten geoptimaliseerd worden. 

“Deze geografische uitbreiding creëert meer mogelijkheden voor de participanten die op het BNIX-platform zijn aangesloten”, verduidelijkt Stefan Gulinck, Network Architect bij Belnet, de beheerder van BNIX. “Door hen toegang te geven tot een groter netwerk van potentiële partners kunnen ze hun poort op het BNIX-platform optimaal benutten. Eerder werden vanuit diezelfde optiek nieuwe diensten zoals het reseller programma en private VLAN-verbindingen aan ons serviceaanbod toegevoegd. De koppeling tussen LU-CIX en BNIX kan gezien worden als een combinatie van beide diensten. Door een extra VLAN op hun poort te configureren, wordt de connectiviteit naar het andere internetknooppunt aangeboden. De verbinding wordt op vraag van de participant voorzien door BNIX en/of LU-CIX.” 

“In deze tijden zien we deze samenwerking als een logische stap. Onze organisaties delen een gemeenschappelijke filosofie en waarden als neutraliteit, openheid, betrouwbaarheid en internetveiligheid. BNIX en LU -CIX werden opgericht om bij te dragen aan de ontwikkeling van het lokale internet en we willen elkaar ondersteunen om onze soevereiniteit nog verder uit te breiden in het belang van onze internetgemeenschap.”

Claude Demuth, voorzitter van LU-CIX

Bent u journalist en wenst u meer informatie over dit onderwerp?
Copyright © 2024 Belnet.