Het Belnet-netwerk

Het Belnet-netwerk: tot 100 Gbit/s voor 200 klanten

Het Belnet-netwerk verbindt universiteiten, (hoge)scholen, onderzoekscentra en overheidsdiensten. De ambitie van Belnet is om hen de allerbeste technologie aan te bieden.

Het meest recente Belnet-netwerk dateert van februari 2016 en is toegankelijk voor universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra en overheidsdiensten. In samenwerking met de Waalse overheid, de Vlaamse overheid en commerciële partners legde Belnet een glasvezelnetwerk van 1983 km aan. Dit hybride netwerk combineert een traditioneel IP-netwerk met een optische laag. De basis voor deze optische laag is glasvezel.

Het Belnet-netwerk: geavanceerde technologie voor gigantische datastromen

Met het Belnet-netwerk zijn verbindingen tot maar liefst 100 Gbit/s mogelijk. Naast het commerciële internet is het Belnet-netwerk ook verbonden met het Europese onderzoeksnetwerk GÉANT. Dit netwerk verbindt onderwijs- en onderzoeksinstellingen van over de hele wereld met elkaar. Belnet biedt op zijn netwerk ook tal van diensten aan.

Het glasvezelnetwerk maakt de overdracht van gegevens mogelijk via zogenaamde lichtpaden (of ‘light paths’), met andere woorden directe verbindingen tussen twee punten, zonder tussenkomst van routers. Hun belangrijkste voordelen zijn hun hoge capaciteit, kwaliteit en betrouwbaarheid. Ze kunnen dus probleemloos gigantische datastromen vervoeren, wat nieuwe mogelijkheden biedt voor de wetenschap en het onderwijs.

Fiber footprint van het Belnet-netwerk

FedMAN: een cruciale bouwsteen in de IT-infrastructuur van de overheid

Belnet staat eveneens in voor het beheer van FedMAN (Federal Metropolitan Area Network). FedMAN verbindt de federale overheidsdiensten (FOD’s) in Brussel aan hoge capaciteit met elkaar en met het internet.

FedMAN is volledig geïntegreerd in het Belnet-netwerk en vormt een essentieel onderdeel in de IT-infrastructuur van de federale overheid. Bovendien speelt het een belangrijke rol in de communicatie en dienstverlening naar de Belgische burgers.

Naast het FedMAN-aanbod levert Belnet ook WAN-diensten (Wide Area Network) aan de federale overheidsorganisaties. Zo deed de FOD Financiën een beroep op Belnet voor de overname, ontwikkeling en het beheer van zijn WAN-netwerk. Belnet zorgde ervoor dat de bijna 200 regionale kantoren van de FOD Financiën met elkaar en met het hoofdkantoor in Brussel zijn verbonden.

De FedWAN-diensten van Belnet zorgen ervoor dat overheidsdiensten belangrijke besparingen kunnen realiseren en een hogere dienstenkwaliteit aan hun eindgebruikers kunnen aanbieden.

Belnet: een netwerk van honderdduizenden gebruikers

Wij leveren internettoegang en -diensten aan ongeveer 200 instellingen. Samen vertegenwoordigen zij meer dan 800.000 eindgebruikers.
Onze diensten zijn gericht op:

Enkel organisaties die tot bovenstaande categorieën behoren, kunnen aansluiten op het Belnet-netwerk.

U vindt een technische beschrijving van het netwerk op onze supportsite. 

Wilt u deel uitmaken van onze community of wenst u meer informatie over onze diensten? 

Copyright © 2023 Belnet.