Plus

eduroam

Veilig draadloos surfen

Bezoeken de studenten, onderzoekers of academici van uw organisatie alsmaar meer andere onderwijs- en onderzoeksinstellingen? Maak dan zeker gebruik van eduroam (education roaming). Eduroam geeft elke gebruiker veilig en eenvoudig toegang tot het eigen draadloze netwerk en tot de netwerken van andere deelnemende organisaties. Studenten en onderzoekers van uw organisatie surfen met eduroam dus ook draadloos op de campus van een andere universiteit of hogeschool. De toegangsprocedure verloopt altijd via de gebruikersnaam en het wachtwoord die de gebruiker kreeg van zijn organisatie. Eduroam is een gezamenlijk initiatief van de belangrijkste Europese onderzoeksnetwerken.
 
Ter illustratie
Een student van hogeschool X bezoekt de bibliotheek van universiteit Y. Dankzij eduroam kan hij met zijn laptop, zijn gebruikersnaam en zijn wachtwoord het draadloze netwerk van universiteit Y gebruiken om te surfen.
Een onderzoeker surft via eduroam binnen enkele seconden op het internet terwijl hij een conferentie volgt aan een Nederlandse universiteit.

 

Uw voordelen

 • Verhoogde mobiliteit
  De dienst verhoogt de mobiliteit van onderzoekers, studenten en academici. Gebruikers uit onderwijs- en onderzoeksinstellingen hebben op een veilige en eenvoudige manier draadloos toegang tot het internet, ook vanuit andere organisaties in binnen- en buitenland.
 • Efficiënte registratie
  De gebruiker surft draadloos met slechts één account, zowel binnen de eigen instelling als binnen andere organisaties die eduroam gebruiken. Zodra de dienst voor een gebruiker geactiveerd is, hebt u geen administratief werk meer. Voor bezoekers van andere organisaties die eduroam gebruiken hoeft u geen accounts meer aan te maken.
 • Accounts en toegangsrechten in eigen beheer
  U behoudt de volledige controle over de gegevens van uw eigen gebruikers. U hoeft die data niet door te geven aan andere deelnemende organisaties. U bepaalt zelf welke toegangsrechten eduroam-gebruikers op uw netwerk krijgen.
 • Kostenbesparend
  Eduroam is zonder extra kosten enkel beschikbaar voor instellingen voor hoger onderwijs en onderzoeksinstellingen.

Nieuwe functionaliteit - Belnet guestroam
Breid de toegang tot eduroam uit binnen uw instelling

In het verleden kregen alleen personen van deelnemende instellingen toegang tot eduroam. Vandaag pakt Belnet uit met Belnet guestroam, een dienst om tijdelijk toegang te verlenen aan bezoekers van een instelling die geen gebruik maakt van eduroam.

Zo kunt u een leverancier tijdens zijn bezoek aan een van uw afdelingen voortaan voor een bepaalde tijd laten gebruikmaken van uw eduroam wifinetwerk. De toegang is in dit geval beperkt tot de bezochte afdeling. 

Dankzij deze nieuwe dienst kunt u uw wifinetwerk (eduroam) dus ook ter beschikking stellen van bezoekers die geen lid van eduroam zijn.

Wilt u de vele troeven en functies van deze zeer gebruiksvriendelijke dienst ontdekken? Neem dan een kijkje op onze website: www.eduroam.be/Belnet-guestroam.

Meer mobiliteit voor uw gebruikers?

Mail ons voor meer informatie of bel naar 02 790 33 00.
 
Meer informatie vindt u op de site van eduroam (enkel toegankelijk voor Belnet-klanten).
 
Het overzicht van uw configuratie is beschikbaar op onze online tool. Met die tool kunt u ook eenvoudig uw configuratie aanpassen en beheren.

Bekijk het korte verklarende filmpje van onze Australische collega's van AARnet (Engelse versie).