OCRE: clouddiensten voor de R&E-community

Gepubliceerd op ma, 04/17/2023 - 11:37

OCRE (Open Clouds for Research Environments) is een door GÉANT gecoördineerde Europese raamovereenkomst die uw organisatie toegang geeft tot allerlei cloudoplossingen (IaaS, PaaS, SaaS...) van verschillende leveranciers en dienstverleners. Ze geeft uw organisatie gemakkelijk en veilig toegang tot een breed scala aan commerciële cloudplatformen en -diensten.

De raamovereenkomst is in veel opzichten gunstig. In de eerste plaats neemt ze organisaties die er gebruik van maken veel werk uit handen dat bij een aankoop komt kijken. Ook kunt u via OCRE tegelijkertijd profiteren van gepersonaliseerde oplossingen en verschillende kortingen. U hoeft geen aparte aanbesteding meer uit te schrijven en de gebruiksklare overeenkomsten voldoen aan de EU-wetgeving inzake gegevensbescherming. Bovendien geniet u van oplossingen op maat en allerlei kortingen, waaronder volumekortingen, kortingen op support en egress waivers

Groeiend succes in België en Europa

Het OCRE-project, dat in december 2022 werd afgerond, heeft een uitzonderlijke impact gehad en heeft het gebruik van commerciële cloud- en aardobservatiediensten (EO) voor de Europese onderzoeks- en onderwijsgemeenschap vergemakkelijkt en versneld.

Dankzij de OCRE-raamovereenkomst voor de cloud hebben enkele tientallen instellingen in België en meer dan 10.000 organisaties in Europa gemakkelijk toegang gekregen tot een brede en gevarieerde catalogus van clouddiensten tegen lagere kosten.

Sinds haar lancering heeft de OCRE-raamovereenkomst de weg vrijgemaakt voor een aanhoudende en gestage groei in het gebruik van clouddiensten. Meer dan 800 instellingen in 26 Europese landen maken momenteel actief gebruik van publieke clouddiensten. Met name het jaar 2022 heeft de hoogste cijfers tot nu toe getoond: het totale cumulatieve gebruik van clouddiensten via de OCRE-raamovereenkomst en zijn voorganger bedraagt 160 miljoen euro, waarvan ongeveer 69 miljoen euro alleen al in 2022 is gebruikt - een trend die naar verwachting in de loop van 2023 zal blijven toenemen.

Via open oproepen, minicompetities en de verdeling van vouchers heeft OCRE financiering voor het gebruik van clouddiensten toegekend aan innovatieve onderzoeksprojecten in verschillende domeinen, waaronder iCANDID 3.0 SSH FAIR Data Hub, een project waarover u meer zult lezen in een ander artikel in deze nieuwsbrief.

Wat is de rol van Belnet?

Binnen de door GÉANT gecoördineerde raamovereenkomst neemt Belnet de rol van referrer op zich. Dit betekent dat Belnet als tussenpersoon optreedt door de raamovereenkomsten in België beschikbaar te stellen en de aankopen van de aangesloten instellingen bij de leveranciers te vergemakkelijken. Als referrer ontvangt Belnet vanaf juli een commissie van 3% op het door elke organisatie aangekochte volume. Belnet is ook betrokken bij de voorbereiding van de volgende GÉANT Cloud raamovereenkomst in 2024 om de belangen van de Belgische R&E-gemeenschap te verdedigen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws over het OCRE cloudaanbod

Vond u dit nieuws interessant?

Copyright © 2024 Belnet.